Misteri otak-otak yang dibeli selepas balik kerja.

Semalam sebelum balik ke rumah aku singgah di tepi jalan untuk membeli otak-otak yang selama ini sering dibeli oleh suami aku. Otak-otak kegemaran Damia, anak kedua aku. Kebetulan pulak aku pun suka la jugak sebab sedap. Aku pun memesan 10 sticks kepada kakak yang menjual. Aku nampak otak-otak tu dah siap susun atas pembakarnya.

"Balik kerja ke dik?"

Tanya kakak tu sambil membalik-balikkan otak-otaknya.

Aku mengangguk dan tersenyum.

"Makan seorang ke banyak-banyak ni?"

Tanya akak tu sambil mengesat peluh. Hari dah mula gelap. Aku menjeling jam sudah menunjukkan 7.15 mlm.

"Tak lah anak saya suka. Makan dengan anak-anak."

Jawab aku ringkas kerana aku nak cepat. Nak ambil baby. Waktu macam ni baby mencari 'sesuatu' he he he...

"Anak? akak pikir awak anak dara..." cewah...kembang pulak la aku kan tetiba akak ni. Entah ikhlas ataupun dia saja nak suruh aku tambah order tak tau lah plak. Aku menjeling otak-otak yang dari tadi dibalik-balikkan. Lama sungguh rasanya. Akak ni pun...cepatlah sikit aku nak cepat la akak oii..

"Anak berapa dik? seorang?"

Ala...dia ajak bersembang la pulak kan.

"Tiga"

"Tiga?" Akak tu terkejut.

Ya ampun akak...tak yah nak terkejut sangat saya nak cepat. Dari tadi akak bakar otak-otak tu tapi tak siap-siap pun.

"Nampaknya macam muda...berapa umur?"

"Saya kahwin muda belum abes belajar dah kawen. Umur XX "

"Oh..untunglah anak mesti udah besar-besar...bla...bla...bla.."

Sumpah aku tak dengar yang last-last tu sebab ada lori besar lalu.

Aku menjeling lagi jam dah pukul 7.21

"Dah ke kak?" Aku bertanya.

"Kejap ye"

Akhirnya..pukul 7.28 akak tu pun angkat otak-otak tu dan dibungkus..

Aku pun balik la...

Selepas ambik baby, otak-otak tersebut aku letak di meja.

Rushing nak solat maghrib, anak ku Damia menghampiri.

"Mama, kenapa otak-otak ni pelik?"

Aku pulak pelik dengan pertanyaan beliau.

"Kenapa?" tanyaku semula.

"Otak-otak ni lembik"

Hah?

Oh my...korang nak tau tak kenapa?
 -
-
-
-
-
-
-
-


-
-
-
-

Otak-otak ni mentah! semuanya!

Aku  pelik. Akak tu bakar apa tadi? Otak-otak masih panas tapi dalam mentah?

Kenapa kak? kenapa?? Api tak kuat?

Ok sekarang otak aku plak yang jammed duk pikir habis semua hukum fizik, biologi kimia aku pikirkan ...hahahhaha

Tu la kak, mak saya cakap kalo buat keroje kena fokus. Tak boleh menyembang hahahahhahahahah

kan saya dah kena bakar balik..hai...akak ni kan...geramnya saya...

Tapi....tak marah akak pun sebab akak cakap saya macam anak dara tadi kan..ahaks!

Perasan tak sudah-sudah ko ni..cepuk kang nak?




Gambar sekadar hiasan semata...

P/S : Tak payah nak misteri sangat la oiii.... he he ...drama....drama..



No comments:

Post a Comment

so, nak komen tak??

" bila bahagia mula menyentuh seakan ku bisa hidup lebih lama..namun harusku tinggalkan cinta ketika ku BERSUJUD"