அவர்கள் கழுதை போன்ற முட்டாள்!





Hai awak. Awak penat?

Hai kepada awak juga…

Saya tak penat tapi letih dah rasanya melayan kerenah manusia di sekeliling saya terutama di tempat kerja saya ni. (Awak, letih dan penat sama je maknanya)

Saya dah penat nak melayan perangai sekor-sekor yang nak itu nak ini, bossy, action nak mampus, gila dan meroyan.

Saya dah penat rasanya melihat wajah manusia yang hanya baik kalau perlukan pertolongan kalau tak perangai baik sikit je dari syaitonnirajimm…

Saya dah penat nak bersangka baik, positif, senyuman palsu, control ayu, being strong like hell, dan aiman tak kesah.

Saya dah penat melayan tension dan silap-silap saya kena darah tinggi plak nanti. Haishh…. Dah la saya ni sikit-sikit nak emosional. Kadang-kadang cool kadang-kadang warm, kadang-kadang freeze, kadang-kadang blur, kadang-kadang burn! ha ha ha..

Saya penat dengan orang yang suka komplen sana komplen sini berbanding dengan bertindak dan berfikir sendiri. Mesin potostat stuck pun panggil saya. Bukak-bukak lah sikit. Fikir la kat mana tersekatnya. Tak salah jadik Mcgyver tau. Saya hangin dengan orang yang tidak tahu berfikir bagaimana meneruskan kelangsungan hidup tapi lebih rela menjaga standard dan takut baju kotor terkena dakwat mesin pencetak. Hai lah manusia…Nasib diorang tak panggil saya kalau toilet tak boleh flush lepas berak!  

Saya dah penat orang call kalau cuti atau MC. Ari tu saya demam menggigil nak mampus pun call semata nak tanya kenapa maxis line si polan tak boleh pakai. Terus saya tak jadi nak mampus hari tu tapi kena call maxis dari rumah.

Hurm…Saya dah penat dengan manusia. Bekerja di Jabatan Sumber Manusia. Saya nak kerja dengan Jabatan Sumber Haiwan. Saya nak kerja dengan kambing. Walaupun deme takut ayor dan berbau hamis macam nak tumpor,  tapi hati deme mulia dan tak tahu komplen tau!


Bawalah daku pergi
Dari gelisah ini
Bawalah daku pergi
Dari sepi hati ini
Bawalah daku pergi
Setulus hati yang suci
Bawalah daku pergi
Biar mati pun ku jalani..

-Anita Sarawak-

No comments:

Post a Comment

so, nak komen tak??

" bila bahagia mula menyentuh seakan ku bisa hidup lebih lama..namun harusku tinggalkan cinta ketika ku BERSUJUD"