My 'I'm Sorry' List...






Hari ini adalah sehari sebelum hari raya aidiladha 2015. Aku bekerja hari ni namun yang melayu hanyalah aku dan despatch yang lain semua bangsa yang bukan melayu.  Lalu aku buat kerja seperti seorang melayu yang ayu. Namun disebalik keayuan yang tak berapa nak ayu perasan aje yang lebih, aku teringat mengenai kisah lalu. Oleh kerana aku sayu esok nak raya korban dan aku masih di pejabat, aku teringat beberapa kisah kesalahan aku samada yang sengaja dan tidak aku sengajakan. Entah mengapa jiwa sentimental aku terusik plak di saat-saat  nak raya ni. Tambahan pulak aku kena cover banyak orang punye kerja ni..hai…apalah nasib…inilah yang dinamakan kehidupan… Nak puasa hari ni tapi tak boleh la pulak kan...

Dalam kehidupan yang serba mencabar dan kadangkala serabut ini, setiap dari kita tidak pernah lepas melakukan kesilapan. Namanya pun kita manusia kan janet kan…

Baiklah, di bawah ini aku senaraikan ‘I’m sorry list” seperti yang aku gembar-gemburkan di dalam tajuk aku.  Walaupun aku tahu orang-orang berikut takkan membacanya, biarlah aku abadikan di sini…

Mr. F
I’m Sorry sebab sakitkan hati awak. Awak baik masa dulu tu tapi saya yang tak pandai nak appreciate awak masa tu. Selepas kejadian itu, saya rasa guilty sangat tapi apa nak buat..dah takdir tertulis begitu.  Hope awak find somebody yang baik and lived happily ever after ye.

Pemilik pokok rambutan kg sungai parit.
I’m sorry to pemilik pokok rambutan tepi jalan yang berjuntaian. Merah-merah dan aku sangat geram melihatnya. Sambil naik basikal aku selalu main rembat je. Maafkan aku. I was 8 years old. Belum akil baligh pun masa tu.  I am soooo sorry. Patutlah perut aku buncit sampai sekarang. Maafkan aku. Nak pergi minta maaf pun aku tak tahu siapa. Harap-harap pemilik pokok rambutan tersebut dilimpahi Allah dengan rezeki yang tidak pernah putus. Amin…

Abang Man kedai runcit
Aku selalu ambil air barli tapi aku bayar separuh harga dengan mengatakan akan bayar kemudian kerana duit tertinggal sedangkan aku takde duit masa tu. Sorry abang man. Kedai tu pun dah takde. Abang man pun dah pindah rumah dah kosong. Sorry abang man…

Power Rangers
Aku kenal seseorang yang aku gelarkan power rangers kerana dia pernah tolong selamatkan ijah dari lemas. Ijah pun satu, ayor bukan dalam pun. Dia suka kat aku tapi aku tak suka dia sebab aku kurang suka pada lelaki yang sangat beria sukakan aku sampai nak bagi intan permata emas berlian kat aku (Bajettttt). He he..masa tu aku lebih suka pada sorang budak form 6 sekolah aku yang tinggi dan hensem. Dia main basketball. Aku kadang-kadang sengaja buat-buat lalu kat gelanggang bola keranjang sedangkan kelas aku jauh. Konon nak ke surau la kan. Tapi budak budak tu pandang aku pun tak hahaha. Frust gile.Cinta monyet…..

Cikgu Jaafar
Merupakan guru kelas dan guru bahasa melayu aku masa dulu. Sewaktu kelas sedang berjalan, aku selalu pergi kantin beli air anggur sebab cikgu tu bosan.  Cikgu tu bujang dan umur dia masa tu 40 an. Cikgu Jaafar selalu nampak aku keluar ikut belakang tapi dia macam diam aje. Baik kan cikgu tu. Tapi selepas satu peristiwa, aku dah tak keluar dari kelas dia lagi. Aku selamba tanya dia bila dia nak kahwin dan dia pun selamba jugak kata dia tunggu aku. Aku jadi takut gila dan tak berani nak tuang kelas dia. Yelah, buatnya aku fail pas tu tak dapat sambung belajar pas tu dia masuk meminang dan mak aku terima? Mampus la aku kena kahwin dengan orang tua. Maafkan aku cikgu kerana baru sekarang aku sedar yang soalan aku tu mungkin melukakan hati cikgu. Tak dapat contact cikgu. Agaknya dah kahwin ke cikgu tu?

Ini hanya segelintir sahaja. Aku sebenarnya banyak berbuat kesalahan dengan orang-orang di sekeliling aku. Sepanjang kehidupan. Asam garam kehidupan… Memaafkan adalah satu ketenangan. Kita berani kerana kita memaafkan. Dan pohonlah maaf pada sesiapa sahaja yang kita rasa kita ada buat salah. Jadi, kepada sesiapa sahaja yang terluka dengan aku, tidak suka dengan kelakuan aku, muka aku ke, meluat sebab aku gedik sangat ke, berlagak ke, eksyen nak mampus ke, MAAFKAN AKU. Aku memohon maaf di atas segala kesilapan aku.

Selamat Menyambut Aidiladha 1436H.

Sekarang aku mahu pulang nak masak rendang, nasi impit, kuah kacang, bakar kek gula hangus, iron baju kurung pink, dan nak susun kuih dalam balang. Jemput datang ke rumah. Rumah saya pagar warna hitam he he he…


Juwita Maya nak raya weh….

Love is in the air... ... . .



Assalammualaikum. Hari ini hari Khamis yang hujan renyai dan sejuk. Syukur pada Allah SWT pada semua nikmat yang tidak terhingga. Hari ini aku bangun lagi untuk ke tempat kerja seperti selalunya. Hari ini hari yang tenang.Aku datang ke ofis awal dan tidak terkejar seperti selalu. Cuma cemas pagi tadi je. Cemas kecil-kecilan je. Hari ini suami hantar dan tertinggal touch n go di dalam kereta. Terpaksa beli token. Nasib tak lambat. Seperti kebiasaannya, datang ke ofis aku akan termenung dulu. Sungguh, aku perlu termenung dulu sebelum memulakan kerja. Jangan gelakkan aku kerana kita masing-masing punya cara tersendiri.

Hari ini setakat ini nampaknya berjalan seperti biasa. Tenang dan dari pagi tadi aku terlebih rajin mengemas meja kerja dan membuang apa-apa yang tak patut termasuk dokumen dari zaman dinasti Tang yang tidak dilupuskan.  Semalam aku melawat anak susuan aku iaitu  Baby Naufal. Alhamdulillah semuanya selamat dan dia pun nampak dah berisi sikit dari dulu. Yea! Nanti dah besar Baby Adra tak boleh tackle Baby Naufal tau. Sebab adik beradik sesusu. Kalau awak ngorat jugak sebab dia hensem, mama babab bontot awak tahu?.





Tidak terlalu busy dan tidak terlalu free. Semuanya ok. Oleh kerana hari ini aku tak sibuk, pakai baju bunga-bunga dan tudung  kaler pink, boleh tak aku nak menulis pasal CINTA? Eheheheh..(*Blushing*) ala…bole la ekk…bagi la can ekkk..sikittt jer…

Baiklah, Semua orang pun tahu apa itu ertinya CINTA. Cinta ada banyak pengertian. Cinta tak semestinya kepada lelaki dan perempuan. Pengertian cinta itu sangat meluas. Aku pun memiliki rasa cinta itu. Aku juga bercinta, mencintai, dicintai, amboiii…banyak benor cinta ko ye. Serabut kot aku baca kisah cinta ko ni.

Aku pun suka jugak dengar lagu cinta. Tapi aku lain. Kalau dengar lagu cinta aku suka imagine apakah kisah di sebalik cerita cinta di dalam lagu itu. Siap berangan si polan dan si polan punye mimik muka ketika mereka melalui saat-saat sukar bercinta. Sweet tak i? kan… ataupun, apakah tahap imaginasi aku sudah sampai ke tahap yang membimbangkan? oh maafkan aku..aku sangat suka berimaginasi yang tidak-tidak.Kalau aku berada di Melaka, tahap imaginasi aku sudah melepasi sempadan Afrika Selatan ibaratnya.  Kuang kuang kuang…..

Aku dikelilingi dengan segala rasa cinta yang wujud di dunia fana ini.
Aku dan si dia adalah dua insan yang berbeza. Tapi aku sangat cintakan dia. Dia yang sentiasa bersama aku walaupun dia tak banyak cakap. Dia yang akan menolong aku walaupun dia kadang-kadang macam tak ada perasaan. He he..tapi aku tahu dia sayang aku. Dia ambil berat tapi dia malas nak tunjuk. Kami sangat berbeza. Aku suka pedas, dia tak suka pedas. Aku suka muzik jiwang-jiwang karat dia suka muzik yang rock-rock. Dia Nampak serius tapi sebenarnya tidak sangat. Dia Nampak macam tak tahu sebenarnya aku tahu dia tahu tapi tak mahu aku tahu. Aku agak details dalam sesuatu tapi dia kurang details. DIa selalu buka laci atau almari tapi tak tutup semula. Malah kadang-kadang susunan nama penuh anak pun dia tanya aku balik. Hahaha. Dialah suami aku. Dunia dan insya Allah di akhirat sana. Kekurangan dan kelebihan kami membuatkan kami rasa saling melengkapi. 

CInta harus dipupuk setiap detik biarpun kadang-kadang kami berselisihan faham sehinggakan aku rasa aku nak lempang dia. (Dilarang lempang suami anda ok. Rasa nak lempang takpe). Dia tak romantik. Masa mula-mula dulu aku keliru samada dia sayangkan aku ataupun tidak he he he. 
Lama-lama bila dah ada anak-anak dan aku lihat cara dia melayani anak-anak dan melayani kerenah aku semasa aku mengandung seperti malam-malam buta nak makan tosei garing. Mengidam tosei garing pada pukul 1.45 pagi ko tahu dak? Melampau kan aku? Pas tu siap warning

 “I nak yg garing, tak garing tak mo”

Aku tahu dia adalah lelaki yang bertanggungjawab dan baik.  I sayang u hubby!

Anak-anak adalah anugerah Allah yang tiada bandingan di dunia ini. Allah pinjamkan si kecil. Amanahkan kita untuk menjaganya. Bukan setakat anak sendiri, tapi aku juga sayangkan kanak-kanak. Tidak kira sesiapapun. Kanak-kanak sangat comel dan naïf. Mereka tidak pandai menipu, mereka comel dan apa jua yang mereka fikirkan sangat menakjubkan. Seorang ibu pasti akan cintakan anak-anaknya. Jangan memaki hamun seorang ibu yang mengandungkan anak luar nikah lalu membuang anaknya. Aku tidak menyokong mereka tapi aku tahu mereka tiada pilihan lain. Mereka juga sayangkan bayi yang mereka kandungkan 9 bulan itu tetapi apakah yang dapat mereka lakukan? Mungkin juga mereka mencium bayi itu sepenuh hati berlinangan air mata sebelum membuangnya merata-rata. Mereka juga wanita yang dikurniakan Allah sifat penyayang itu Cuma mereka tidak dapat berfikir secara rasional ketika sakit dan tertekan itu. Kamu tidak akan tahu apa yang mereka lalui selepas itu. Penyesalan sepanjang hidup. Jangan ditambah beban mereka. Berhentilah dari menghukum manusia. 

Cuba kamu berbual dengan kanak-kanak. Aku suka berbual dengan kanak-kanak kerana kadangkala apa yang keluar dari mulut mereka adalah sesuatu yang di luar jangkaan anda. Pemikiran mereka suci dan cerdas. Pertanyaan mereka membuatkan kita sama-sama berfikir jauh. Berbuallah bersama mereka. Jangan gunakan perkataan “Pergi main jauh-jauh!”  tapi gantikan dengan “Hai sayang. Apa khabar? Hari ni awak main apa? Dan mulakan perbualan.

Kita juga dikurniakan dengan perasaan cintakan haiwan. Aku mempunyai seekor kucing yang aku namakan Jlo. Nak tahu kenapa aku namakan Jlo? ( Nak tahu ke tak? Kalau tak nak tahu pun aku nak cerita jugak) Kerana aku  jumpa dia di depan pintu rumah ketika sedang mendengar lagu Dance On The Floor melalui earphone. Aku check dia betina. Kalau jantan mungkin aku namakan Pitbull yang berduet dengan Jlo tu. Aku khabarkan pada suami. Lalu suami bertanya :-
 
“Kalau ayang jumpa kucing ni masa dengar lagu Ramlah Ram?”

“I buat la nama Ramlah Ram!” Aku menjawab pantas tidak memberi ruang dia gelakkan aku dengan soalan yang sengaja nak mengenakan aku.

Aku membela JLo sehingga dia melahirkan 2 ekor kitten yang aku namakan Cici dan Jojo. Mereka sangatlah cantik. Encik asben siap buatkan sangkar kayu di belakang rumah untuk JLo berbulan pantang dan berbengkung berpilis bagai.  Anak-anak aku pun sayangkan mereka. Tidak lama kemudian, JLo mengandung lagi. Aku risau kerana ia tidak mengamalkan family planning. Dia kan baru abes pantang? Hai JLo ..why you so gelojoh? Tak dan baik jahitan tahu tak? Kucing jantan ni pun x menyabor2. Bagilah JLo pantang 100 hari. Tensen aku.

JLo selamat melahirkan 3 ekor kucing jantan dan ketiga-tiga mereka telah dibela oleh keluarga angkat yang merupakan jiran-jiran dan saudara jiran. Aku bersyukur kerana sekurangnya mereka telah berada dalam keadaan yang baik. Itulah cinta aku pada haiwan. Sekarang JLo telah diberikan pada seorang kawan keluarga kami yang berkenan dengan dia. Aku pun relakan kerana kami tak dapat bela ia sangat berbanding isteri kawan yang surirumah sepenuh masa.

Cinta sebenarnya berada di mana sahaja. Cinta memberi ilham pada apa-apa saja. Pada penulis novel, penulis lirik, penggubah lagu. Cinta itu sangat indah apabila disemat di dalam dada. Bila dicintai kita akan rasa selamat. Tenteram. Saling melengkapi, berkongsi suka duka. Aku perempuan dan aku sangat suka dicintai. Dicintai oleh orang yang berhak dan halal untuk mencintai aku. Apabila aku down, hanya rasa cinta yang menenangkan aku. Cinta pada anak-anak, suami. Kalau aku down, apa kesannya pada emosi mereka juga. Aku perlu gembira untuk mereka. Mereka sahaja kekuatan untuk aku terus bertahan. (Eh, habuk masuk mata plak). Gediknya..

Oklah, aku tak nak rasa gedik lama-lama kerana nanti orang sekeliling berasa annoying. Gedik sikit-sikit aje lah untuk hari ini. 

Actually, pengertian cinta ni tersangat-sangatnya meluas sehinggakan aku tak akan punya masa untuk rungkaikan satu-satu. Kalau nak rungkaikan juga mungkin dah boleh buat satu buku setebal 355 mukasurat. Akhirkata, cintailah orang yang mencintai anda. Kita belajar sesuatu setiap hari. Mungkin juga kita belajar mengenai cinta pada hari ini. Namun, Cinta pada ALLAH juga adalah cinta yang suci dan kekal abadi…

Sekian sahaja kisah cinta yang mengarut aku pada hari ini…
Wassalam….

Terima kasih kerana membaca dan menaikkan pageviews iolls
Jangan serik plak. Hu hu hu... jemput datang lagi...nanti i buatkan air.





Cara Juwita Maya mengurangkan stress beliau.


Salam satu Malaysia. Syukur Malaysia masih aman dan sesuai untuk didiami dan membesarkan anak-anak. Syukur aku jadi seorang muslim di Malaysia berbanding dengan muslim di negara-negara yang bergolak. Ditindas dan diperlakukan dengan kejam. Al-Fatihah untuk yang gugur syahid dan moga diberi ketabahan untuk mereka yang masih bertahan. #Hughs

Tidak  kira siapapun anda, dan walau dimana atau apapun yang anda lakukan, kita tidak pernah terlepas menghadapi tekanan. Di sini aku tuliskan bagaimana caranya aku menghadapi tekanan tanpa memberi kesan pada orang sekeliling dan insan-insan yang aku sayangi. Ini hanyalah cara aku. Suka hatilah anda nak teruskan membaca ataupun tidak kerana yang membaca adalah mata anda, bukan mata saya. Yang sebenarnya cara menghadapi tekanan adalah dengan memohon menadah tangan pada Allah yang maha esa supaya diberikan kekuatan dan ketenangan.  

 Let’s read !

Mengalihkan fikiran kearah lain
Sudah aku katakan, tahap imaginasi aku selalunya berada di paras bahaya. Aku suka berkhayal dan berfikir yang karut-karut. Jadinya, skill ini aku gunakan sekiranya aku menghadapi tekanan di dalam kehidupan seharian aku. Jikalau aku berada di dalam keadaan yang tertekan, berdepan dengan orang yang membuatkan aku tertekan, aku selalu alihkan fikiran aku pada benda lain seperti berfikir alangkah bestnya aku dapat melancong ke Korea dan berkira-kira nak google tempat-tempat yang best di sana. Aku juga berangan nak bercakap dalam cuaca sejuk dan mulut akan keluar asap. Kadang-kadang aku berfikir mengenai blouse yang cantik di Zalora dan baju anak-anak aku. Jangan tak tahu aku pernah kena bebel teruk tapi aku seolah tak dengar bebelan si mangkuk tu sebab aku sibuk berfikir nak beli katil baby kat IKEA. Siap detail nak cadar corak apa. Tapi aku terfikir, masa dia bebel aku tu, macamana la muka aku dia tengok kan? Mesti dia annoying ngan aku. Nasib la...sape suh ko meroyan.



Melakukan kerja rumah
Ini adalah aktiviti kegemaran aku.  Membuat kerja rumah lalu berpeluh. Selepas berpeluh, mandi dan tidur. Kepuasan yang aku tak dapat gambarkan. Menguruskan rumahtangga banyak mengajar aku untuk menjadi lebih multi tasking. Aku boleh memasak sambil tu menyidai kain di belakang rumah, menggendong anak dan mengemas bilik dalam masa yang sama. Kadang-kadang aku rasa aku adalah sotong jelmaan manusia. Walaupun rumah aku kecik je dan tak banyak barang yang mewah-mewah tapi aku gembira. Tiada apa yang lebih menenangkan jikalau rumahtangga anda terurus, anak-anak dan suami sudah kenyang dan rumah anda harum, bersih dan berkilat lip lap lip lap walaupun yang terindah hanya sementara sebab esok pagi bila anak bangun confirm sepah balik tapi aku tetap puas hati. Jadilah seorang ibu/isteri yang aktif dan gembira. Jangan malas dan hanya tahu merungut dan tag FB suami anda dengan madah pujangga, hadis dan berkata "Abang, Rasulullah SAW pun tolong isteri buat kerja rumah tau!" Sambil makan potato chips dan tengok cerita bersiri Filipina. Memanglah yang oii...Rasulullah contoh teladan terbaik sepanjang zaman. Cuba bayangkan, suami anda itu semasa bujang satu benda kerja rumah pun tak pandai dah kahwin anda paksa buat kerja rumah yang kononnya kerja perempuan jaga anak dan layan suami jer..menyenangkan hati suami jerr..memang culture shock la weh..slow2 la jangan terpengaruh dengan kata-kata sebegitu. Cari sumber yang betul2 benar. Kalau anda dapat suami yang menolong, Alhamdulillah...rezeki anda. Kalau dapat yang sebaliknya, bertabahlah dan anggaplah anda dalam proses menyenangkan hati suami. Itukan tanggungjawab isteri. Mungkin juga itu menyenangkan hati suami anda? (Eleh,...nasihat orang konon...) Barulah rumahtangga anda akan ceria. Positiflah selalu. Trust me. Lepas uruskan rumah tangga, aku dapat tidur lena sambil peluk suami (Haippppp jangan cerita kat sini kisah suami isteri. Dosa :P).


Mewarna ,Word Search dan Sudoku
Satu hari aku pernah mewarna colouring Book anak kedua aku dan aku dapati aktiviti itu sangat menyeronokkan dan aku terfikir apakah ada buku aktiviti mewarna untuk dewasa seperti aku? Ada rupanya! Aku survey di Kinokuniya dan MPH. Harganya mahal sikit so aku print je design nya lalu kaler. It’s a good therapy. Trust me. Buat juga Sudoku dan Word Search yang akan membuatkan fikiran anda tidak kusut dan tenang.


Tunjukkan kegembiraan
Tidak kira di mana. Di media sosial atau pergaulan hanya tunjukkan anda OK. Jangan maki hamun like a king di status Facebook anda sebab nanti orang baca pun akan turut tertekan lalu mati sape nak bertanggungjawab?. Tunjukkan anda tidak tertekan. Rahsiakan sebaik mungkin tekanan anda. Kongsikan yang indah-indah dan yang kelakar-kelakar. Pulang ke rumah, lemparkan senyuman manis nan menenangkan untuk keluarga. Tinggalkan tekanan itu di pintu pejabat atau di mana saja tekanan itu berlaku. Jika tekanan berlaku di rumah juga, tinggalkan tekanan itu di pintu rumah ketika anda keluar bekerja. Ingatlah dan tanamkan di fikiran hanya keluarga sahaja yang dapat memberi anda ketenangan. Kalau anda kusut dengan permasalahan, peluklah pasangan anda dan anak-anak anda. Kalau anda bujang, tolong jangan peluk girlfren atau boyfren anda. Berdosa besar kerana menghampiri zina. Carilah kawan baik dan buatlah sesuatu aktiviti bersama seperti karaoke atau melepak di kedai kopi. (tapi jangan sampai tinggal solat ye). Penuhi dada dengan perasaan rasional, bukan emosional. Tangani dan uruskan perasaan anda seperti orang dewasa yang matang. Kalaupun anda sememangnya susah untuk berpura dan berlagak gembira, carilah ruang untuk diri anda sendiri untuk bertenang. Hanya bertenang dan tulis sesuatu sekiranya itu dapat melegakan perasaan anda. Cheer Up Girls! Tunjukkan wajah gembira walau apapun yang anda rasakan.


Menulis
Bagi yang suka menulis ataupun merepek  seperti aku, aku akan sentiasa membawa buku nota kecil di dalam beg tangan aku. Setiap hari aku pasti tuliskan sesuatu, . Apa yang aku nampak, apa yang aku rasa. Mungkin kamu rasa aku sangat old fashion kerana sekarang orang tulis dalam tablet/smartphone/laptop tapi entah kenapa aku kurang gemar. Aku gemar menulis menggunakan pen di atas kertas. Itulah kepuasan diri aku.
Korang nak tahu, masa tu aku bengang pada satu benda yang remeh, aku duduk termenung di sebuah kerusi di pusat membeli belah berdekatan tempat tinggal aku sebelum pulang ke rumah.(Amaran : Tolong jangan bersiar-siar di pusat membeli belah ketika sedang tertekan. Dikhuatiri anda akan membeli belah tanpa niat ).
Tiba-tiba aku didatangi oleh seorang budak dengan ibunya yang duduk di sebelah aku sambil makan corn in cup. Aku senyum dan tanya namanya. Aku lihat dahinya benjol sedikit. Dia kata nama dia Athirah dan dahi dia benjol sebab kata maknya dia terhantuk. Dan tak lama kemudian aku dapat menulis cerpen pendek . (nanti aku letak di sini). Aku tulis di situ jugak setelah Athirah beredar bersama emaknya. Maaf, Athirah yang aku jumpe bukanlah punya kisah hidup seperti cerpen aku. Ini cuma rekaan aku. Athirah yang aku jumpa sangat comel dan dijaga baik.  Ibunya juga baik dan cantik. Cuma mungkin aku kasihan tengok dahinya yang benjol dan menggunakan benjolnya untuk mendapatkan ilham. He he. Sorry Athirah. Auntie teringin nak jumpa awak lagi. Awak sangat comel dengan benjol tu.



Membaca
Dengan Membaca, kita akan seolah-olah berada di dalam dunia kita sendiri. Seolah di satu pesta keramaian. Di dalam dunia anda sendiri. Jadi membacalah untuk melupakan sebentar rasa gundah gulana anda itu. Moga-moga selepas membaca kita tenang dan boleh berfikir secara mendalam permasalahan itu dan menjumpai penyelesaian.



Makan serbuk MILO
Aku tak berapa suka minum air milo tapi aku suka makan serbuk milo. Sejak dari zaman dulu-dulu lagi. Masa kecik dulu aku selalu curi makan serbuk MILO di dapur yang disorok emak.  Mak selalu marah dan mencubit aku kerana mencuri milo. Aku selalu berpura-pura menafikan itu semua kerja aku tapi mak lantas menunjukkan serbuk milo yang bertaburan di baju aku. Mak juga merasa pissed off ngan aku sebab walau dimana mak sorok Milo, aku pasti dapat menemuinya. He he he…(Moral of the story : Kalau makan milo tolong jangan bernafas kencang) he he he.. Kalau MILO dah dibuat air aku tidak suka. Dulu aku boleh makan serbuk milo tu sepeket selama seminggu. Tapi dulu best la masa anak dara aku makan macamana pun badan tak naik-naik pun. Tinggi metabolism waktu zaman anak dara kan. Sekarang ni  nak makan ya ampunnn aku fikir sampai seribu kali hahaha. Tapi memang heaven la kalau dapat serbuk milo tu. Nak-naknya sambil tengok cerita Criminal Minds ke, NCIS, citer P.Ramlee  ke..takpun masa anak tengah tido heh!



Merakam suara sendiri
Jangan gelak ye sebab aku suka record suara aku menyanyi. Kemudian aku dengar semula. Bila aku dengar aku dapati suara aku tak sedap dan aku lebih tertekan mendengar suara sendiri. Kalau masuk Akademi Fantasia mungkin aku telah ditendang awal-awal lagi semasa ujibakat. Bila aku menyanyi lagu Yuna seakan-akan suara aku seperti Yuna semasa beliau berumur 8 tahun. Benar. Aku bercakap suara aku macam orang dewasa tapi bila menyanyi suara aku macam suara budak-budak. Kenapa itu terjadi? Fikirkan..

Dengar Muzik
Aku suka mendengar pelbagai jenis muzik. Sesetengah orang kalau dalam stress akan dengar muzik grunge yang keras like hell. Terjerit sana sini tapi aku kalau stress aku suka dengar piano. Aku pasang CD piano. Ataupun lagu-lagu artis Hollywood kegemaran aku (Nak Hollywood saja kan…) iaitu Lenka, Norah Jones, Taylor Swift dan ramai lagi termasuk Mariah Carey dan Jennifer Lopez. (Jangan tiru aksi aku. Sebaiknya kamu dengar nasyid, Al quran ataupun Asma Ul HUsna)



Melihat gambar-gambar yang indah.
Bagi ibu beranak 3 seperti aku, aku akan melihat gambar anak-anak dan suami untuk menenangkan diri aku. Kalau kamu bujang, lihatlah gambar anak kucing kamu ataupun girlfren/boyfren kamu. Tapi jangan tengok lama-lama kang lain jadinya. Almaklumlah, syaiton memang misinya menyesatkan kita. Kau tengok lama-lama teransang plak nafsu kau kan. Kalau tengok suami/isteri anda takpe. Mereka halal untukmu. Untuk keselamatan iman, akak cadangkan ko tengoklah wajah ibu bapa yang mengandungkan, membesarkan, melahirkan, mendidik, menyayangi. Ok? Mudah-mudahan kamu menjadi anak yang soleh/solehah. Amin..


Comelnya..anak-anak, tolong jangan besar cepat sangat :-P

Keluar bersama kawan
Kalau aku keluar dari office awal sedikit, aku akan keluar sebentar bersama kawan-kawan. Selalunya
kami lepak tepi kolam KLCC je. Sambil makan sushi. Just chill sekejap sebelum balik. Tapi memang sekejap pun sebab aku tak boleh balik lambat  ha ha ha.

Tulis Diary/Blog
Akhir sekali, tulislah diary atau blog macam aku ni he he . Menulis meluahkan perasaan akan dapat mengurangkan tekanan. Kalau blog kamu nak buat dan tulis macamanapun orang tak marah. Korang nak buat blog kaler apa pun tak akan ada siapa yang peduli. Sape nak baca ke tak nak baca ke ko pedulik hape kan? He he he…






Itulah serba sedikit cara aku mengurangkan tekanan perasaan aku. Setiap orang lain caranya. Tapi aku sebenarnya teringin nak buat bungee jumping tapi tahap kepenakutan aku masih di tahap tidak memberansangkan. Terpulang pada anda bagaimana pun anda mahu menghilangkan tekanan tetapi jangan dekati arak, zina dan maksiat seumpamanya. Sebagai seorang ibu, isteri dan wanita cantik itu saja caranya yang aku dapat lakukan kerana aku perempuan. Kang aku merokok ke, Vaping ke, kang kecoh plak satu Malaysia kan.

Jadi, sebenarnya ini hanya cara mengurangkan tekanan. Masalah dan tekanan masih lagi ada di situ. Anda perlu tangani dengan bijak dan tenang. Yakinlah bahawa dengan adanya tekanan bermakna anda masih waras dan hidup lagi di dunia ini. Ingatlah saudara kita yang tertindas di sana. Diperlakukan dengan kejam. Berat lagi tekanan yang mereka hadapi di dalam hidup mereka.

Selamat menangani Tekanan!

Adios!

Tetiba pulop kawe raso kawe nok make serbuk milo… berat weh….banyok gulo.. guano weh?


Juwita Maya






அவர்கள் கழுதை போன்ற முட்டாள்!





Hai awak. Awak penat?

Hai kepada awak juga…

Saya tak penat tapi letih dah rasanya melayan kerenah manusia di sekeliling saya terutama di tempat kerja saya ni. (Awak, letih dan penat sama je maknanya)

Saya dah penat nak melayan perangai sekor-sekor yang nak itu nak ini, bossy, action nak mampus, gila dan meroyan.

Saya dah penat rasanya melihat wajah manusia yang hanya baik kalau perlukan pertolongan kalau tak perangai baik sikit je dari syaitonnirajimm…

Saya dah penat nak bersangka baik, positif, senyuman palsu, control ayu, being strong like hell, dan aiman tak kesah.

Saya dah penat melayan tension dan silap-silap saya kena darah tinggi plak nanti. Haishh…. Dah la saya ni sikit-sikit nak emosional. Kadang-kadang cool kadang-kadang warm, kadang-kadang freeze, kadang-kadang blur, kadang-kadang burn! ha ha ha..

Saya penat dengan orang yang suka komplen sana komplen sini berbanding dengan bertindak dan berfikir sendiri. Mesin potostat stuck pun panggil saya. Bukak-bukak lah sikit. Fikir la kat mana tersekatnya. Tak salah jadik Mcgyver tau. Saya hangin dengan orang yang tidak tahu berfikir bagaimana meneruskan kelangsungan hidup tapi lebih rela menjaga standard dan takut baju kotor terkena dakwat mesin pencetak. Hai lah manusia…Nasib diorang tak panggil saya kalau toilet tak boleh flush lepas berak!  

Saya dah penat orang call kalau cuti atau MC. Ari tu saya demam menggigil nak mampus pun call semata nak tanya kenapa maxis line si polan tak boleh pakai. Terus saya tak jadi nak mampus hari tu tapi kena call maxis dari rumah.

Hurm…Saya dah penat dengan manusia. Bekerja di Jabatan Sumber Manusia. Saya nak kerja dengan Jabatan Sumber Haiwan. Saya nak kerja dengan kambing. Walaupun deme takut ayor dan berbau hamis macam nak tumpor,  tapi hati deme mulia dan tak tahu komplen tau!


Bawalah daku pergi
Dari gelisah ini
Bawalah daku pergi
Dari sepi hati ini
Bawalah daku pergi
Setulus hati yang suci
Bawalah daku pergi
Biar mati pun ku jalani..

-Anita Sarawak-

Aku dan Ba Alip Ba Ya :-P

Kontroversi kan tajuk dia? Silap-silap boleh diviralkan dan masuk dalam Harian Metro. Di sini aku nak explain dahulu bahawa aku tidak ada apa-apa hubungan dengan babi seperti tajuk di atas apatah lagi kami bertentang mata dan duduk melepak bersama. 

Berbalas whatsapp dan sms pun tak pernah tau. Itu najis berat. Najis Mughalazah tahu. Apapun, binatang itu pun Allah yang ciptakan juga.

Hari tu masa pergi pasar beli barang dapur aku terdengar ada seorang budak lelaki menangis tak dibelikan mainan. Mak dia tarik tangan dia tapi dia menjerit “Babi! Babi!” . Berderau darah aku. Hai budak kecik cenonet ni yang kau sebut babi-babi tu mak kau tahu tak? Kalau la boleh nak aje aku cili mulut budak tu. Babi jugak yang kau sebut ye?.cuba la sambil menangis tu kau sebut katak!katak! sedap la jugak di telinga walaupun sebut katak pun tak boleh kat mak kau ye! Ishh.. aku cubit jugak budak ni kang!

Kawan aku berbangsa cina, Mei Mei (Bukan nama sebenar) mengajak aku ke satu tempat makan di suatu hari. Aku menolak secara baik kerana aku meragui kehalalan toyyiban tempat itu.

“Eh, di situ they don’t serve pork you know?”

Ujarnya untuk memujuk aku.

“Haish…u ni, halal bukan hanya takde pork tau, tapi kalau I meragui dagingnya, ayamnya samada disembelih dengan sempurna atau tidak?. Ambil dari supplier mana? Tukang masaknya orang islam ke? Adakah i pasti yang segala makanannya tidak dicampur liquor? I tak Nampak certificate halal pun.”

Jelas aku sambil berkira-kira nak tapau nasik tomato akak eye shadow tingkat 2.

Dia berkerut.

“Oh, I ingat u all tak boleh makan pork saja”

Erkkkk…hadoiiii.

Ada sekali dalam 2 tahun lepas kot aku ke sebuah pasaraya. Di section Non Halal, Aku berdiri melihat daging haiwan itu yang sudah ditinkan.  Tapi aku tak pegang. Aku cuma nak tahu apa yang diorang jual. Apa yang diorang buat dengan daging itu? Daging tu bagi diorang sedap masak apa? :P Hanya untuk mengetahuinya bukan nak try test pun. Tiba-tiba ada seorang kakak di belakang aku yang sedang menyorong troli membulatkan mata memandang aku ke atas dan ke bawah.  Dia berkata dengan pandangan dan suara yang annoying.

“Itu tak halal lah”

Yes kak, I can read. Thanks for your concern. Sayang akak kat saya kan? Supaya tidak tersesat jalan. Memang pelik la kan dah lah pakai tudung pas tu tercegat je kat section tu. Ko ingat? Semua orang pun pelik ok.

Bersangka baik ok. Husnuzon…maybe dia ingat aku baru datang dari gua kot he he he..tak pun dia ingat aku tak reti membaca ke hape.

Apa-apa yang negative mesti orang nak sebut perkataan babi tu.

“Babi betullah si polan tu”

“Perangai si dia itu macam babi!”

Kesian babi….

Maisara anakku yang pertama sangat suka bertanya macam-macam hal termasuk hal yang aku pun tak terfikir. Damia pula sedikit pendiam seperti ayahnya. Antara soalan cepu emasnya ialah Maisara mengatakan yang dia suspek adiknya Damia adalah seorang lelaki sebenarnya kerana dia dapati Damia sedikit bermisai.

Maisara sangat rapat dengan aku. Sikit-sikit nak melepek ngan mama. Dia cakap kalau dia besar macam aku nanti dia nak aku jadi bestfriend dia. Ha ha ha. I will always be by your side sayangku. No matter what :-)

Dia pernah bertanya pada aku kenapa orang islam tidak dibenarkan makan babi. Aku pun terangkan bahawa babi adalah sejenis haiwan yang kotor. Sifatnya buruk dan suka makan dan berada di tempat-tempat yang kotor. Dagingnya didapati ada sejenis cacing pita yang tidak akan mati walaupun dimasak macamana pun. Orang islam wajib mencari makanan dari sumber-sumber yang halal kerana makanan akan jadi darah daging. Kita nak solat, beribadat. Aku bagi penerangan yang simple aje untuk budak-budak seperti dia. 
Lepas tu dia bertanya kenapa Allah ciptakan babi kalau tak boleh makan, pegang dan semua tu?. Jeng jeng jeng….  Aku kata Allah SWT ciptakan babi untuk menguji kita umat manusia. Siapakah di antara kita yang degil dan melawan apa yang Allah sudah larang dari kita dekatinya. Dia mengangguk faham dan bertanya lagi, babi hutan banyak dekat hutan mana? Akhirnya aku kata pada dia, Sayang, kejap lagi kita bincang dan sama-sama cari information pasal ni ye. Sekarang tiba-tiba otak mama jammed sikit. Maybe memory full. Hahah.  Korang tahu ke nak jawab babi banyak melepak kat hutan mana? Banyak research nak kena buat tahu? Aku masak pun belum lagi masa tu. Nanti asben aku nak makan hape? Kang dia tanya plak spesis2 babi yang ada tak pasal-pasal aku kena google national geographic plak.

Dulu heboh dengan cerita gempar sebuah produk coklat jenama XXX yang ‘tak sengaja’ tercampurkan bahan yang berunsurkan dna babi ke dalam coklatnya sampaikan semua orang naik hantu marah dan mahu mencuci darah. Ingat senang ke proses nak cuci darah tu Kak Leha? Study dulu tau. Kita tak tahu tak apalah..apa nak buat? Babi sudah menjadi darah. Bertaubat dan berhentilah membeli produk itu yang kita ragui. Baiklah beli coklat buatan muslim. Banyak ada jual kak, nak ngan tak nak cari jer… “Tapi kan dik, coklat buatan melayu islam ni tak berapa sedap..” Kata kak Leha.

“Nak sedap buat sendirilah kak. Google je resepi.Kbai!”

Memang la saya pun marah kak sebab saya rasa dikhianati. Berbakul-bakul saya makan kak.Sedih jugak saya kak sampai menangis bucu katil (Tipu).  Dan tertanya kenapa musuh-musuh islam kapior2 ni suka sangat menggunakan binatang itu untuk meracuni tubuh dan rohani kita? Sebab mereka tahu kita sangat sensitive dan anti dengan binatang babi tu.  Mereka tahu bagaimana untuk meracuni kita. Kita pula, jangan la diam diri saja. Carilah informasi mengenai menatang ini supaya tidak kan tertipu lagi. Kalau kena lagi jangan pulak ko jerit-jerit “Tipah tertipu! Tipah tertipu!”

Maaflah, aku bukannya bagus dalam hal ehwal agama. Apatah lagi nak berceramah di sini. Aku cuma menulis apa yang aku rasakan. Eh, dah kenapa aku tulis pasal babi ni? Sebab ada orang hantar kat aku benda ni.






Ee…jangan la melabel-labelkan orang babi. Tak baik tau tak. Kalau tetiba suami anda berkahwin dengan orang yang kamu babikan itu, means suami kamu kahwin dengan babi tau. Kesian la suami kamu peluk babi malam-malam. Kamu juga adalah madu kepada babi. Nanti orang tanya, madu kau sape? Oh, madu aku babi. he he he ...

Babi tak bersalah dalam hal ni. Babi tak pernah tunggu korang kat simpang lepas tu sondol korang tanpa usul periksa kan? Babi tak pernah terjun dalam makanan korang kan? Semuanya salah manusia tau. Korang ingat babi tak terasa ke? Korang suka tak kalau mak babi marahkan anaknya dengan berkata :-

“Kenapa perangai kau jahat macam manusia ni,boboy a.k.a piglet ?”

ko marah tak?

(Apa yang kau merepek ni shaitonnnn????)

Oklah, itu sahaja catatan aku mengenai babi.


Hai Babe, Comelnya awak...


Kalau korang terer, dalam ini cerita, berapa kali aku tulis perkataan babi?

Jawab dan hantarkan SMS ke ON BABI di nombor 34567.
Setiap SMS dicaj RM0.50sen tidak termasuk 6% GST
Kanak-kanak sila dapatkan kebenaran ibubapa terlebih dahulu.
Tertakluk kepada terma dan syarat.

Sekian, Terima Kasih.


Apapun…Semua Makhluk yang ALLAH ciptakan bertasbih memuji ALLAH termasuk babi. Sebagai manusia, sudahkah kita memuji ALLAH hari ini?

“Langit yang tujuh dan bumi serta sekalian makhluk yang ada padanya, sentiasa mengucap tasbih bagi ALLAH, dan tiada sesuatu pun melainkan bertasbih dengan memujiNYA, akan tetapi kamu tidak faham akan tasbih mereka. Sesungguhnya ia adalah Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun” Surah Al-Israa’ : Ayat 44



Ceritera tengah malam ini (Power pumping, Milo, Popcorn dan Youtube)



Rutinnya aku sangat suka berjaga sampai pagi. Dari zaman bujang sampailah sekarang. Dulu masa belum kahwin aktiviti tengah malam aku adalah tengok tv sampai lebam, baca komik shin chan, tolong housemate kaler rambut sekali sekala ataupun kami keluar merambu ke uptown beli getah rambut semata dalam satu jam round.

Semenjak berkahwin seterusnya jadik mak, rutin masih begitu walaupun aktiviti dah berbeza. Selepas anak-anak dan bapak anak tidur, Aktiviti aku adalah lipat kain, basuh kain, mop, basuh dapur, berangan, senyum sorang-sorang dan bersenam nak kempiskan perut tapi, tak istiqomah. Beza yang sangat ketara hanyalah….masa bujang siang aku boleh tido tapi sekarang tidak. Setakat pergi kerja kepala high tu dah biasa dah he he he..

Mak ada datang sini. Aku tidak boleh berjaga kerana mak tidur-tidur ayam dan seolah boleh mendengar pergerakan aku walaupun aku dah cover line sebaiknya. Beliau akan bingkas bangun dan menegur aku

“Ita, kamu tak tidur lagi ke? Dah tengah malam. kamu buat apa tu?”

Oleh kerana aku tidak mahu mengganggu mak lalu aku hanya duduk dalam bilik dan main internet. Nak wat camana aku memang begini peelnya ye.

Tengah malam semua orang tidur sangatlah best. Sunyi dan aku boleh buat macam2. Seperti malam ini aku buat power pumping, minum milo, tengok youtube dan makan popcorn sebab tak boleh nak buat kerja rumah di luar sebab mak ada. Nanti mak marah sebab aku tak reti nak tido. Takut mak berbincang secara sulit dengan asben aku supaya aku dihantar ke mana-mana untuk mendapat rawatan.





Tengah-tengah malam macam ni aku suka dengar lagu rock 80-90an. Layan weh.. lagu lama-lama zaman aku belum pandai merangkak pun hado.

Tegah-tengah malam juga waktu yang sesuai untuk berkata-kata dengan Allah yang maha penyayang. Yang tidak pernah jemu mendengar rintihan kita. 24 jam sehari sentiasa ada untuk kita. Tidak memerlukan temujanji. Tidak perlu bayaran, tidak perlu mengikut masa nan tergesa seperti resamnya kita bertemujanji dengan manusia. Rasa seperti Allah milik kita seorang malam ini sebab hamba-hamba yang lain dah tidur. So segala apa doa dan aduan kita dilayan first class! Subhanallah..

Aku sukakan suasana sunyi tengah malam. Walaupun kadang-kadang aku goyang gak skit lagi-lagi kalau lepas tengok cerita hantu. Alamatnya pergi bilik air pun nak berteman sampai asben aku merasa tertekan dengan aku yang penakut bermusim ni. 

Tengah malam juga syok nak menulis blog, merapu, melayan  jiwa kacau dan masak maggi kari letak cili padi...






 esoknya.....bangun pergi kerja seperti biasa heh!






 Bagaimana untuk menghilangkan lingkaran gelap bawah mata? 

:-P


Baiklah, tiba-tiba aku mengantuk pula kerana menaip di tepi katil di dalam air-cond sepoi-sepoi bahasa.

Selamat malam ye. Apalah nak jadi dengan aku kan, berjaga malam pun nak tulis di blog. Nasib la….

ZZzzzz…Zzz….zzzz.ZZZ…
" bila bahagia mula menyentuh seakan ku bisa hidup lebih lama..namun harusku tinggalkan cinta ketika ku BERSUJUD"