Luahan hati seorang aku..Aku tak tahu bagaimana untuk mulakan..dah lama benda-benda ini bermain di fikiran aku..aku akui aku bukanlah baik ibarat malaikat yang langsung tidak membuat kesilapan..aku manusia..sudah pasti aku juga tidak terlepas dengan keterlanjuran kata dan perbuatan..


dalam kehidupan kita seharian, kita bangun waktu pagi mencari rezeki..luasnya bumi yang telah Allah hamparkan untuk kita supaya kita dapat manfaatkan dengan sebaiknya..rezeki yang telah Dia tentukan untuk kita..namun, dalam pada itu, Dia minta kita mengingatiNya barang seketika..walau sesibuk manapun Dia minta kita menyembahNya..supaya kita beringat kita hidup ini hanya seketika dan kita akan dijemputNya..


Tapi aku sedikit sedih..ye, memang aku bukan seorang yang baik namun aku cuba menjadi lebih baik. Aku sedih apa bila masih ada orang-orang yang aku sayang masih lalai dalam semua itu. Demi Allah, setiap hari aku berdoa pada Nya supaya pintu hati orang-orang yang aku sayangi dan cintai terbuka untuk menunaikan solat dan menutup aurat mereka. Menjadi muslim yang berkualiti. Kerana aku tahu Allah itu maha pengasih dan maha penyayang. Aku sentiasa yakin padaNya tidak kira lah samada aku diuji dengan sedikit atau banyak harta benda, manis atau pedihnya pengalaman hidup. Aku yakin Allah tidak pernah melupakan aku mahupun hamba-hambaNya yang lain.Aku sayangi mereka-mereka yang aku cintai, sudah mestinya aku tidak mahu mereka semua mendapat azab Allah yang pedih. Aku pun berdoa supaya tidak ada dikalangan orang-orang yang aku cintai megalami kesusahan, kecelakaan ataupun kemalangan.


sebab itulah aku sedih..aku kadangkala menangis dalam diamku apabila orang yang aku cintai masih tidak dapat melakukannya. Aku sayang semua mereka. Malah seluruh raga ini memang mencintai dan menyayangi mereka..seperti mana seorang ibu yang tidak sanggup mencampakkan anaknya ke dalam api, begitulah juga Allah tidak mahu kita masuk ke dalam api neraka. Aku yakin Allah maha pengasih. Aku harap supaya Allah bukakan pintu hati mereka untuk mentaatiNya dalam apa jua keadaan. susah atau senang. Kerana aku ingin aku dan mereka-mereka yang aku cintai berada di dalam satu rumah di dalam syurga. Insyaallah..kerana tidak mustahil kita boleh mendapatkannya.


Ya Allah,


terlalu besar kurniaan dan rahmatMu kepada kami,

terlalu sedikit amalan kami

ampunkan segala dosa-dosa kami

jauhkan kami dari azab api nerakamu

peliharailah keturunan kami

dari segala musibah

yang disebabkan oleh dosa-dosa lalu kami


Ya Allah,


pandanglah kami dengan pandangan rahmatMu

jangan kau pandang kami dengan pandangan murkaMu

kerana kebodohan kami

kezaliman kami

kejahilan kami

Ampunkan kami dari segala kejahilan yang disebabkan oleh kebodohan kami


Ya Allah,


kasihanilah kami

jauhkan kami dari azabMu

bantulah kami dan tunjukilah kepada kami jalan yang lurus

jauhkan kami dari kesesatan setelah kau beikan kami hidayah.


amin...


semoga Allah sentisa melimpahkan rahmat dan kasih sayangNya kepada aku dan orang-orang yang aku cintai..dan mereka terbuka hati untuk lebih mengenal Allah, Tuhan yang maha berkuasa di atas segalanya..Insyaallah...

yang baik itu dari Allah..dan yang buruk itu datang dari kejahilan,kezaliman dan kebodohan kita sendiri..amin..


No comments:

Post a Comment

" bila bahagia mula menyentuh seakan ku bisa hidup lebih lama..namun harusku tinggalkan cinta ketika ku BERSUJUD"